top of page

6 důvodů, proč jezdit na kole i přes zimu

Profi jezdci a lektoři Damjan Siriški a Ondra Šenk z BIKE O'Clock sepsali 6 hlavních důvodů, proč si myslí, že zima je ideální čas na trénink techniky na kole! Přečtěte si tento svižný článek a nechte si inspirovat bikery, kteří v průběhu každé zimy jezdí a trénují stejně intenzivně jako v hlavní části bikové sezóny.


Řada bikerů má ve zvyku vždy na podzim tzv. zazimovat kolo a do sedla se vrací až na jaře, když se umoudří počasí. Je to naprosto rozumné řešení, protože v zimě, v mokru a nedej bože ve sněhu se na kole přece nemá cenu trápit.

Akorát že to tak vůbec není!

Naopak! Není nic lepšího než mít vůli vyrazit na kolo i v podmínkách, kdy bys ani psa nevyhnal.

Jezdci, kteří v zimních měsících provozují cyklistiku (a to v jakékoliv podobě), získávají zkušenosti, zážitky, skill i pocity zadostiučinění odlišné od těch, které běžně sbíráte v sezóně.

Sníh a nízké teploty rozhodně nejsou důvod proč nejezdit na kole přes zimu.

Na našem YouTube kanálu BIKE O'Clock přes zimu neotálíme a neustále točíme bike videa v zimních podmínkách


Shrnuli jsme 6 hlavních důvodů, proč je zazimování kola zlozvyk, který by měl každý jezdec okamžitě odstranit.


1) Neztratíš formu, na které jsi dlouho pracoval(a)

Pokud se ti podaří udržet pravidelnou dávku ježdění v průběhu celé zimy, tak s příchodem jarního počasí bude velmi snadné se rozjezdit a začít okamžitě pracovat na zlepšování své techniky - ihned se odrazíš od své podzimní formy a máš celou sezónu na to, abys udělal(a) další výrazný pokrok.

Naopak když na jaře osedláš kolo po 3 nebo 4 měsících nečinnosti, tak může trvat týdny nebo měsíce než se rozjezdíš a v momentě, kdy znova dosáhneš vrcholu loňské formy, už může být léto a tím i půlka bikeparkové a trailové sezóny za tebou.

Progres tím bude velmi limitovaný.

Pravidelným ježděním přes zimu udržuješ specifické svalové systémy a senzomotoriku potřebnou pro ovládání kola aktivní a stačí ti k tomu jenom udržovací a omezený trénink v zimních měsících. Jezdi přes zimu!


2) Stačí málo a na jaře na tom budeš výrazně líp

Ke kvalitnímu tréninku techniky stačí rovný plácek s obrubníkem, cihlou nebo čárou.

Najdi si poblíž svého bydliště rovný plac osvětlený pouličním osvětlením, abys mohl(a) trénovat i za tmy a do svého režimu si zakomponuj dva nebo tři dvacetiminutové tréninky týdně.

Takto budeš moct svižně trénovat i brzo ráno před prací nebo večer, kdy uložíš děti ke spánku.

20minut 2x nebo 3x týdně si dokáže najít každý.

Pokud takovéto tréninky občas proložíš i víkendovou jízdou na trailu ve sněhu, bahně nebo na zmrzlé hlíně, tím líp pro tebe.

Pokud si tento režim přes zimu vytvoříš, budeš na jaře nezastavitelný a budeš mít celou sezónu na to, abys udělal obrovský progres.

O tom, jak maximalizovat efektivitu krátkých tréninkových jednotek, jsme psali v tomto článku.

Naše video-tutoriály v BIKADEMY jsou designované k účinnému tréninku na rovném plácku s minimálním vybavením - veškeré naučené dovednosti pak jezdec okamžitě využije v praxi při jízdě v bikeparku nebo na trailu.

Zimu bez ježdění a tréninku na kole si nedokážeme představit


3) Nebude tě to stát ani korunu

Na rozdíl od klasických zimních sportovních outdoor nebo indoor aktivit typu lyžování, squash, posilovna a dalších, je trénink techniky na kole zadarmo!

Při tréninku techniky na plácku nebo při zimní vyjížďce zlepšuješ kondičku a procvičuješ svalstvo a neutratíš za to ani korunu!

Se zimním tréninkem na kole ti nakonec i ty doplňkové zimní sporty půjdou líp, protože tělo bude lépe připravené na sportovní fyzickou zátěž.


4) Nenecháš zimu a tmu, aby tě obraly o pohyb

Je večer, venku tma a zima. Na ulici jsou zbytky napadlého sněhu, teploměr ukazuje mínusovou teplotu a ty se chystáš usednout k televizi nebo k počítači a doklepnout tak den, který ti protekl mezi prsty.

Hecni se, hoď na sebe bundu a rukavice a vyraž si dát rychlý trénink před barák!

Za 20 nebo 30 minut budeš zpátky. Tvůj seriál nebo práce ti neuteče a pocity, který získáš tímto tréninkem budou nepopsatelný!

Tento den najednou získá výrazně vyšší hodnotu.

Dal(a) sis do těla, jsi o další krok blíž své vysněné formě, jsi připraven(a) zítra vyrazit znovu a udělat další krůček k lepší formě, lepší fyzičce, lepšímu zdraví. Nenecháš přeci tmu a zimu, aby tě obraly o pohyb a o tvé sny.

Pojď do toho! Stačí 20 minut 2x nebo 3x týdně!

Pokud takto porazíš zimu a tmu, tak se budeš cítit jako král/královna. Garantujeme ti to!


5) Pravidelným ježděním v zimě zrychluješ svůj progres

Zkušenosti a dovednosti, které získáš při zimním ježdění, tě budou velmi výrazně posouvat dopředu.

Jet po suchém a neklouzavém povrchu není nic těžkého a umí to každý.

Pokud se budeš přes zimu pravidelně setkávat s klouzavým, mokrým a náročným povrchem, tvůj nervosvalový systém se bude adaptovat na tyto náročné podmínky.

Proces zlepšování techniky a ovládání kola se tak urychlí.

Na jaře a v létě potom bude jízda na trailu působit výrazně lehčeji a budeš se tak moci věnovat novým technickým překážkám a výzvám. Urychlíš tak svůj progres.

Při ježdění v zimě jezdec urychluje progres tím, že se potýká s náročnými podmínkami.

My se na ježdění v zimě vždy velmi těšíme i přes to, že to je někdy kvůli nižším teplotám nepříjemné.


6) Budeš si mnohem víc vážit a užívat jízdy v teplejším počasí

Pokud si dokážeš vytvořit zimní tréninkovou rutinu na kole, tak budeš pravidelně trávit určitý čas v zimě, ve tmě, na sněhu/bahně a v náročných podmínkách.

Rychle si zvykneš na všudypřítomnou vlezlou zimu a vlhkost.

Při příchodu jara si pak budeš mnohem víc vážit teplejšího počasí a hlavně - budeš si každou chvíli na kole mnohem víc užívat.

A když náhodou v bikeparku zaprší nebo se zhorší počasí, tak se tomu budeš smát - v zimě jsi přece neustále překonával daleko horší podmínky.

Mnoho dní v zimě nabízí pro biking ideální podmínky


Bikerky a bikeři, jezděte přes zimu! Stojí to za to!

Budete se cítit líp, budete líp ovládat kolo, zrychlíte svůj progres, budete zažívat okamžiky, které vás výrazně posunou jak sportovně/fyzicky, tak psychicky.

Pojďte do toho s námi!


Pokud bys chtěl(a) trénovat pod přímým vedením profesionálních jezdců a lektorů a zároveň nechceš utrácet moc peněz a chceš šetřit svůj čas, tak se podívej na náš projekt BIKADEMY.

Plánuj si svůj trénink podle svých časových možností a my ti budeme na dálku neustále asistovat a radit!


V BIKADEMY máme více než 100 podrobných video-tutoriálů s nácviky technických prvků.

Věnujeme se nácvikům všech dovedností, které biker potřebuje pro získání skvělé kontroly nad kolem - od nejzákladnějších principů práce s tělem a technicky správného zvládnutí základních prvků až po pokročilé dovednosti.

Naše metodická řada funguje na základě funkční souvislosti - každý naučený prvek je využit při tréninku dalších více komplexních dovedností.

Každý člen Bikademy nám pak může kdykoliv napsat o radu a my okamžitě odpovídáme. Velmi účinná a oblíbená metoda je zaslání videa s tréninkovými pokusy, které my rozebereme a podrobně vypíšeme kroky vedoucí ke zlepšení.

Comentarios


bottom of page